Astăzi se împlinesc 76 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia

Astăzi se împlinesc 76 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia
Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Astăzi se împlinesc 76 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări, organizat pe actualul teritoriu al R. Moldova. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din propriile case și trimiși cu forța în Siberia și Kazahstan, în urma ordinelor regimului sovietic. În memoria victimelor, autoritățile au participat duminică dimineața la un miting-requiem organizat în fața Gării Feroviare din Chișinău, locul de unde au plecat „trenurile durerii”, transmite Teleradio-Moldova.

„În condiții inumane, foamete, frig, muncă silită, oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile și au crescut și educat copii în spiritul acestor valori. Mulți dintre acești copii au învățat româna în șoaptă, au învățat ce înseamnă rădăcinile, chiar dacă erau departe, au învățat ce înseamnă libertatea trăind fără ea și au dus cu grijă mai departe ce părinții și bunicii lor nu au avut voie să spună cu voce tare. Spiritul acestor oameni nu a fost niciodată învins, iar destinul fiecărei victime este o lecție de omenie”, a declarat președinta Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a îndemnat cetățenii să viziteze expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”, inaugurată aseară în Piața Marii Adunări Naționale.

„Această expoziție este un spațiu de reculegere și învățare. Vă îndemn să o vizitați, să ascultați mărturiile, să vedeți exponatele și să înțelegeți – mai ales cei tineri – istoria dincolo de cifre și statistici. Pentru că în acele vagoane au suferit oameni. Pentru ca chinurile prin care au trecut să nu fi fost în zadar, avem datoria de a ne asigura că asemenea crime nu vor mai fi posibile niciodată”, a adăugat Sandu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La rândul său, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că memoria națională este esențială pentru păstrarea identității și înțelegerii trecutului.

„Memoria acelor evenimente prin care a trecut poporul nostru, cineva a încercat să o șteargă cu buretele, dar n-a fost să fie și asta se datorează în primul rând poporului. Ca popor, nu putem să nu ne asumăm și să nu ne reprezinte această durere; sechelele lăsate de acele evenimente sunt importante pentru noi toți”, a transmis Sergiu Prodan.

Potrivit președintelui Asociației foștilor deportați și deținuți politici, Alexandru Postică, ziua de 6 iulie nu trebuie privită doar ca o simplă dată din calendar sau ca un eveniment izolat din trecut.

„Este o zi care simbolizează o tragedie națională, ea a fost parte a unui scenariu macabru, bine pus la punct, care a fost pornit odată cu raptul Basarabiei. După multe fărădelegi, a venit anul 1949, când zeci de mii de oameni au fost deportați. Noi nu doar trebuie să ne referim la aspectul istoric; nu este vorba despre trecut, întâi este vorba de prezent. Avem alături sute și mii de deportați care reprezintă arhive vii, de aceea e important să comunicăm cu arhivele vii”, a spus Postică.

Operațiunea din 1949, denumită SUD, reprezintă cea mai mare deportare a populației basarabene. Conform datelor oficiale, în urma operațiunii începute în noaptea de 5 spre 6 iulie au fost deportate 35.796 de persoane: 1.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați. Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei prin care au trecut moldovenii.

Între anii 1941 și 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii susțin că numărul total al deportaților basarabeni s-ar situa între 80 și 120 de mii.