Autoritățile publice locale vor fi obligate la colectarea deșeurilor separat. Proiectul, votat în lectura a doua

Autoritățile publice locale vor fi obligate la colectarea deșeurilor separat. Proiectul, votat în lectura a doua
Sursa foto: Pixabay

Autoritățile publice locale vor fi obligate la colectarea deșeurilor separat. Această prevedere, dar și altele, este incusă într-un proiect de lege privind înființarea serviciului public de salubrizare a localităților, votat în lectura a doua de Parlament, în cadrul ședinței plenare de joi, 3 iulie 2025.

Proiectul de lege prevede că APL-urile vor putea lua decizii în ceea ce privește înființarea, organizarea, coordonarea și funcționarea serviciului de salubrizare la nivelul fiecărei unități administrative-teritoriale. De asemenea, APL-urile vor putea delega responsabilitățile privind prestarea serviciilor de salubrizare sau vor putea gestiona direct, conform unui comunicat al Parlamentului.

Potrivit modificărilor aprobate, autoritățile publice locale vor fi obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor în cinci fracții: hârtie și carton, sticlă, plastic și metal, biodeșeuri și deșeuri amestecate. Mai mult, autoritățile publice locale sau operatorul vor amenaja puncte de colectare cu containere de diferite culori, specifice fiecărui deșeu, sau vor pune la dispoziția oamenilor saci de colectare. Biodeșeurile, cum ar fi frunzele sau crengile, vor fi colectate separat și vor fi transportate la o stație de compostare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De asemenea, inițiativa mai prevede obligarea cetățenilor de a colecta separat deșeurile, să nu introducă în containere deșeuri periculoase, toxice, explozive, animaliere, provenite din construcții sau din întreținerea spațiilor verzi etc. În acest scop, utilizatorii – localnici, agenți economici, instituții publice și private – vor beneficia de serviciul respectiv în baza unui contract de prestare servicii încheiat cu operatorii. Taxele și tarifele pentru salubrizare vor fi aprobate de către autoritățile publice locale. În cazul în care se va constata nerespectarea obligațiilor contractuale de către operatori, APL-urile vor avea dreptul de a aplica penalizări.

În prezent, 313 localități beneficiază de servicii de salubritate, rata de acoperire fiind de 75 % în mediul urban și de 15 % în mediul rural.

Proiectul de lege a fost votat de 56 de deputați.