Bunurile și banii confiscați din activități ilegale vor putea fi folosiți în scopuri sociale și în interes public

Bunurile și banii confiscați din activități ilegale vor putea fi folosiți în scopuri sociale și în interesul cetățenilor R. Moldova. Executivul a aprobat astăzi un proiect de lege care permite ca aceste resurse să ajungă în școli, spitale sau centre de plasament.
Potrivit noului mecanism, după ce bunurile vor fi confiscate prin decizia definitivă a instanței, acestea vor deveni proprietatea statului și vor fi evaluate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Ulterior, datele vor fi transmise către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), care va publica lista acestora pe site-ul Centrului Național Anticorupție. În termen de 90 de zile, instituțiile publice sau organizațiile neguvernamentale vor putea solicita utilizarea acestora, explică Ministerul Justiției.
O comisie specială, din care vor face parte reprezentanții mai multor ministere și un membru din societatea civilă, va analiza cererile și va decide cum vor fi distribuite bunurile. Obiectele nesolicitate vor rămâne în gestiunea statului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
De exemplu, un microbuz folosit anterior într-o schemă ilegală și apoi confiscat ar putea fi transmis gratuit unui centru de plasament, care are nevoie de transport pentru copii.
Același principiu ar urma să se aplice în cazul bunurilor provenite din străinătate, cu excepția situațiilor în care statul de origine stabilește alte condiții de utilizare. Până în prezent, toate bunurile confiscate erau valorificate de către SFS, iar banii obținuți mergeau direct în bugetul de stat.
Noua lege reglementează și modul în care vor fi distribuiți banii confiscați. 70% vor merge la bugetul de stat, 20% vor fi folosite pentru proiecte sociale (servicii educaționale, mediu, sprijin pentru victime etc.), iar 10% vor fi utilizate în interes public (modernizarea capacităților autorităților publice, inclusiv construcții, drumuri etc).