Calea Ferată din Moldova va primi 500 de tone de motorină din rezervele de stat

Calea Ferată din Moldova (CFM) va primi 500 de tone de motorină din rezervele de stat, cantitatea fiind de două ori mai mare decât cea anunțată anterior de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea. Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens în cadrul ședinței din 21 mai.
Pe 7 aprilie curent, Vladimir Bolea declarase în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova că întreprinderea de stat urmează să primească încă 250 de tone de motorină din rezerva de stat.
Din cauza situației financiare dificile cu care se confruntă CFM și riscului de faliment, s-a decis eliberarea a 500 de tone de motorină din rezervele de stat.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Eliberarea cantității menționate de motorină va permite menținerea activității întreprinderii prin desfășurarea transportului de mărfuri și pasageri, respectiv realizarea unor venituri. Toate aceste acțiuni vor avea drept rezultat reanimarea întreprinderii”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.
Totodată, proiectul prevede alocarea din fondul de rezervă al Guvernului a peste 12,4 milioane de lei pentru Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, suma constituind costul cantității eliberate de motorină. Mijloacele financiare vor fi utilizate de către Agenția Rezerve Materiale pentru suplinirea stocurilor rezervelor de stat.
În contextul situației actuale de la CFM, s-a decis ca hotărârea Guvernului să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Calea Ferată din Moldova se confruntă cu probleme financiare deja de câțiva ani. În 2020 și 2021, compania a fost la un prag de faliment.
Situația a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, cei din urmă organizând numeroase proteste.
În prezent, trenurile întâmpină dificultăți tot mai mari din cauza lipsei de motorină și a problemelor logistice, iar lipsa de finanțare amenință întregul sistem feroviar. Până acum, întreprinderea a primit două loturi de motorină din rezerva de stat, fiecare a câte 250 de tone.