CEC a refuzat înregistrarea blocului „Victorie” în cursa pentru alegerile parlamentare. Motivele invocate

CEC a refuzat înregistrarea blocului „Victorie” în cursa pentru alegerile parlamentare. Motivele invocate
Sursa foto: Marina Tauber / Telegram

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat ieri înregistrarea Blocului electoral „Victorie-Pobeda” pentru participarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Cererea privind constituirea blocului electoral a fost înaintată la CEC de către cele patru partide din cadrul blocului: Partidul „Renaștere”, Partidul Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei, Partidul „Şansă” și Partidul „Victorie”.

În urma identificării unor carențe în documentele prezentate, CEC a solicitat celor patru partide să vină cu explicații în privința unor aspecte care au intervenit la etapa examinării preliminare a actelor prezentate. Mai exact, este vorba despre veridicitatea componenței organelor executive și asigurarea cvorumului, denumirea blocului, lista numerică și nominală a președinților, vicepreședinților și membrilor organelor executive centrale, dreptul de reprezentare, precum și documente contabile primare care să confirme suportarea cheltuielilor direct de către partidele politice care au participat la 6 iulie 2025 la evenimentul de constituire a blocului în or. Moscova din Federația Rusă.

„Examinând informațiile prezentate de solicitanți prin prisma înlăturării carențelor menționate, CEC a reținut că subiecții procedurii administrative nu au reacționat în modul corespunzător la aspectele semnalate, au negat însăși existența carențelor fără a se folosi de posibilitatea ajustării acestora, oferită prin operațiunea administrativă de clarificare”, a notat autoritatea electorală într-un comunicat emis sâmbătă, 19 iulie.

Concomitent, CEC a constatat că denumirea blocului este identică cu denumirea unuia dintre partidele constituente ale blocului, fapt inadmisibil conform normelor legale. Acesta este unul dintre motivele din cauza care CEC a refuzat anul trecut înregistrarea blocului „Victorie-Pobeda” la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De asemenea, în urma unei sesizări a Serviciului Informații și Securitate (SIS), CEC a evidențiat că în formarea blocului electoral s-a implicat direct deputatul politicianul fugar Ilan Șor, lider al fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional. Pe 6 iulie, la Moscova a fost organizat un eveniment la care au participat membrii implicați în solicitarea înregistrării blocului electoral și Ilan Șor, care a anunțat public că „Victorie-Pobeda” intenționează să depună actele pentru participarea la alegerile parlamentare și schimbarea puterii politice din țară „cu orice preț”.

„Conform constatărilor SIS, acțiunile de la acest eveniment relevă un atentat la ordinea constituțională existentă cu instigare la nerespectarea ordinii constituționale, creând o stare de ostilitate față de instituțiile statului. Comisia consideră că implicarea directă a unei persoane care exercita funcția de lider al unui partid declarat neconstituțional în constituirea și promovarea unui bloc electoral reprezintă nu doar o încălcare a prevederilor legale, ci și o formă de continuare mascată a activității partidului interzis, în contradicție cu efectele obligatorii ale hotărârii Curții Constituționale și legislației în vigoare. Comisia Electorală Centrală a atras atenția că partidele politice constituante, după intrarea în vigoare a modificărilor, nu s-au disociat de partidul politic declarat neconstituțional”, precizează CEC.

CEC a sesizat Ministerul Justiției în vederea verificării oportunității declanșării procedurii de încetare a activității a celor patru partide din blocul „Victorie-Pobeda”, în conformitate cu prevederile articolului 3 alin. (11) din Legea privind partidele politice. Conform acestora, crearea și înregistrarea unui nou partid și utilizarea unei formațiuni înregistrate, pentru a continua sau a relua, în calitate de partid succesor, activitatea unui partid declarat neconstituțional, este interzisă și este calificată drept exercitare frauduloasă a dreptului la asociere politică.

Blocul „Victorie” a depus actele pentru înscrierea în cursa parlamentară. Precizările vicepreședintelui CEC
Blocul politic „Victorie”, format din partide afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, a depus astăzi actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a se înscrie în cursa parlamentară din 28 septembrie. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat pentru Teleradio-Moldova că autoritatea electoral…
CEC refuză să înregistreze Blocul „Victorie” la prezidențialele și referendumul din 20 octombrie
Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a înregistrat Blocul „Victorie-POBEDA”, format din mai multe partide politice afiliate lui Ilan Șor, în calitate de candidat pentru a participa la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. O hotărâre în acest sens a fost adoptată miercuri, 7 augus…