Dosarul fraudelor de la sanatoriul din Vadul lui Vodă. Cei trei învinuiți, plasați în arest la domiciliu

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au dispus scoaterea din arest preventiv a directorului și directorului adjunct al sanatoriului din Vadul lui Vodă, dar și a unui intermediar, cercetați într-un dosar de delapidare. Decizia a fost pronunțată la data de 12 iunie 2025.
Cei trei au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile, informează, miercuri, Procuratura Generală (PG), într-un comunicat.
Procuratura Chișinău consideră această soluție ca fiind neîntemeiată, motiv pentru care a declarat recurs. Instanța argumentează existența unor riscuri reale, precum „influențarea martorilor, distrugerea probelor ori săvârșirea altor acțiuni ce ar putea împiedica buna desfășurare a procesului penal”.
În cadrul dosarului, până în prezent au fost audiați martori, inclusiv angajați ai sanatoriului vizat, au fost efectuate ridicări de documente, interpelări către instituții și alte acțiuni esențiale pentru probarea faptelor, precizează PG.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„În pofida acestui efort considerabil, ancheta este abia în plină desfășurare. Ceea ce implică un volum de muncă și mai amplu în perioada imediat următoare. În acest context, Procuratura a subliniat în fața instanței riscurile nominalizate și importanța plasării persoanelor în arest preventiv”, se precizează în comunicat.
La data, la 1 iulie 2025, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul formulat de procurorul de caz, menținând măsura arestului la domiciliu în privința învinuiților.

Cei trei sunt cercetați în mai multe dosare penale pentru corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine, comise prin abuz de funcție în cadrul procedurilor de achiziții publice.
Din primele date, directorul și directorii adjuncți ai instituției, aflate în subordinea Ministerul Muncii și Protecției Sociale și finanțate din bugetul de stat, ar fi implementat o schemă infracțională de pretindere sistematică a mijloacelor financiare ce nu li se cuvin - cu sume cuprinse între 10.000 de lei și 40.000 lei - bani destinați fraudării licitațiilor publice pentru achiziționarea diferitor bunuri și servicii în beneficiul sanatoriului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
De asemenea, anchetatorii au stabilit că nu s-ar fi încasat în contabilitatea instituției mijloace financiare, percepute de la persoanele fizice pentru tratamentul de recuperare balneo-sanatorială.
Peste 50 de percheziții au avut loc pe întreg teritoriul țării. În cadrul descinderilor, oamenii legii au ridicat echivalentul a peste 1,5 milioane de lei.
