Fermierii cer declararea stării de urgență agricolă în sudul R. Moldova. Reacția Guvernului

Fermierii cer declararea stării de urgență agricolă în sudul R. Moldova. Reacția Guvernului
Sursa foto: moldova1.md

ACTUALIZARE (12:00) Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a comentata situația din sectorul agricol în raionul Ștefan Vodă, unde seceta și arșița au compromis recolta de porumb. Potrivit lui Vodă, autoritățile vor susține agricultorii care au suferit pierderi și încurajează la implementarea practicilor performante în agricultură.

„Guvernul va susține agricultorii care au nevoie și care au suferit pierderi. (...) Autoritățile și-au propus să investească în agricultura performantă și ne pare rău că unii experți promovează decizii păguboase pentru agricultori și pentru stat. De la independență încoace știm că porumbul nu face roadă suficientă în această zonă (sudul țării - n. red.), respectiv, a specula cu acest subiect în spațiul public nu este nimic altceva decât promovarea deciziilor păguboase”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

ȘTIREA INIȚIALĂ (9:20) Asociația „Forța Fermierilor” susține că zona de sud a R. Moldova traversează o criză agricolă fără precedent și acuză guvernarea de inacțiune în fața catastrofei agricole prelungite din ultimii ani. Reprezentanții Asociației cer de la Guvern declararea stării de urgență agricolă în zona de sud a R. Moldova, precum și implementarea imediată a unor măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, seceta prelungită afectează zona de sud a R. Moldova de mai mulți ani consecutivi, iar înghețurile din această primăvară au avut un efect profund asupra culturilor de rapiță și grâu.

„Toate tehnologiile agricole moderne cedează, inclusiv sistemul no-till, considerat cel mai rezilient. Lipsa precipitațiilor zădărnicește orice metodă de ameliorare a situației, indiferent de profesionalismul agricultorilor. Agricultorii din raioanele Ștefan Vodă, Cahul și Căușeni se află deja într-o situație disperată, iar fără precipitații în următoarele 1-2 săptămâni, mai multe raioane din zona de Sud și Centru riscă să ajungă în aceeași situație critică”, transmiteForța Fermierilor”.

Fostul director executiv al Asociației, Alexandr Slusari, susține că în raionul Ștefan Vodă „deja putem constata catastrofa agrară”.

„Seceta și arșița au compromis recolta de porumb. Mulți fermieri deja au început să discuiască câmpuri întregi de porumb. Puternic este afectată floarea soarelui. Recolta la primă grupă (grău, orz, rapiță) este foarte slabă. Suferă toți producători agricoli, inclusiv și cei, care implementează cele mai avansate tehnologii”, a scris Slusari într-o postare pe rețelele sociale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Membrii Asociației cred că fără intervenția urgentă a statului, zeci de mii de fermieri micro, mici și mijlocii vor dispărea definitiv din sectorul agricol moldovenesc: „Această catastrofă economică și socială va avea consecințe ireversibile asupra dezvoltării țării”.

În acest context, „Forța Fermierilor” face apel către Guvern cu solicitarea să:

  • Declare stare de urgență agricolă în zona de sud a țării;
  • Ramburseze integral în regim de urgență TVA-ul acumulat fermierilor din zonele afectate de secetă;
  • Returneze acciza la motorina utilizată de agricultori;
  • Implementeze imediat măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați;
  • Lanseze programe speciale de sporire a rezilienței climatice.

În această primăvară, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut declararea stării de criză în agricultură la nivel de țară, în legătură cu pagubele provocate de înghețurile de la început de aprilie.

La începutul lunii iunie, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare anunțat că autoritățile urmează să evalueze situația și să identifice soluții pentru a-i ajuta pe producătorii autohtoni afectați de înghețuri.