În aprilie, 36% din consumul total de energie electrică al țării a fost acoperit din surse regenerabile locale

În luna aprilie, circa 36% din consumul total de energie electrică al R. Moldova a fost acoperit din surse regenerabile produse local. Potrivit Ministerului Energiei, această performanță reprezintă un „record absolut” și o creștere semnificativă față de luna martie, când ponderea energiei verzi locale era de aproximativ 23%.
Această evoluție pozitivă subliniază potențialul în creștere al surselor de energie regenerabilă și demonstrează importanța consolidării investițiilor strategice în acest domeniu, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.
În același timp, aceste rezultate reflectă contribuția semnificativă a gospodăriilor casnice și companiilor care au instalat panouri fotovoltaice în cadrul mecanismelor de contorizare și facturare netă, dar și producătorii eligibili care beneficiază de sisteme de sprijin precum tarifele fixe pentru producători.
„Luna aprilie este, din punct de vedere climatic, una favorabilă producției de energie din surse regenerabile – temperaturile moderate contribuie la eficiența sporită a centralelor fotovoltaice, comparativ cu lunile de vară. Media anuală de acoperire a consumului din surse regenerabile în 2025 este estimată la peste 20%, deoarece lunile de iarnă au condiții meteo mai puțin favorabile. Anul trecut, ponderea energiei electrice din surse regenerabile a atins 16,7% din consumul total de energie, față de 9,2% în 2023 și doar 3,1% în anul 2020”, transmite Ministerul Energiei.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Autoritățile din R. Moldova și-au asumat anterior angajamentul de a crește ponderea regenerabilelor în mixul energetic național la 30% până în anul 2030, conform obiectivelor asumate în cadrul politicilor energetice europene.
Pentru a stimula acest proces, în anul 2024 au fost lansate licitații pentru construcția de parcuri fotovoltaice și eoliene cu o capacitate totală de 165 MW, care urmează să atragă investiții de aproximativ 200 de milioane de euro. În perioada următoare vor fi analizate ofertele financiare și vor fi anunțați câștigătorii licitației.
Totodată, pentru luna octombrie 2025, este planificată o a doua rundă de licitații, care va include și soluții de stocare a energiei electrice prin baterii, contribuind astfel la stabilitatea și flexibilitatea rețelei energetice. Ofertele vor fi depuse până în martie 2026.
Amintim că din 1 ianuarie 2025, Gazprom nu mai livrează gaze naturale în regiunea transnistreană și, respectiv, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la MGRES. Volumul necesar pentru consumul zilnic pentru malul drept al Nistrului este asigurat din producerea locală și importuri din România, însă la prețuri mai mari.