În luna iunie, R. Moldova a exportat puțin peste 8.000 de tone de cireșe. Ponderea în țările UE a crescut cu 12%

În luna iunie a anului curent, R. Moldova a exportat 8.058 de tone de cireșe, cu circa 2.000 de tone mai puțin față de perioada similară din 2024. Datele au fost prezentate de Asociația Moldova Fruct, care precizează că valoarea totală exporturilor a constituit 20 de milioane de dolari, cu șapte milioane decât anul trecut, ca rezultat al creșterii prețului mediu de export cu 51.4%.
Potrivit Moldova-Fruct, în iunie 2025, geografia exporturilor de cireșe moldovenești a fost diferită de cea din iunie 2024. Mai exact, ponderea exporturilor către țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) a scăzut de la 84% la 70%, în timp ce ponderea în țările UE a crescut de la 16% la 28%.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Dacă în 2024 exportul era mai concentrat pe piețele mari și apropiate, precum Rusia și Belarus, în 2025 se observă o diversificare activă a piețelor de export în ciuda sezonului dificil, precum Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.
O schimbare majoră s-a înregistrat pe piața României, unde exporturile de cireșe moldovenești au înregistrat o creștere dublă. Astfel, în iunie 2025 au fost exportate 1.666 tone - cu 824 mai mult decât în iunie 2024, iar valoarea exporturilor a crescut cu 65%.
Creșterea prețurilor la cireșe în UE și țările din imediata vecinătate a fost cauzată de faptul că unele țări, cum ar fi Grecia și Turcia, se confruntă cu pierderi majore din cauza condițiilor meteorologice extreme, înregistrate în primăvară. Acest fenomen s-a răsfrânt și asupra producției de cireșe moldovenești.



