Instituțiile preșcolare de stat își vor putea gestiona de sine stătător bugetul. Proiectul, aprobat de Guvern

Instituțiile preșcolare publice din R. Moldova vor fi finanțate după o nouă formulă. Mai exact, grădinițele, centrele comunitare de educație timpurie și grădinițele-creșă vor putea gestiona de sine stătător resursele financiare alocate din bugetul de stat. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern în cadrul ședinței din 16 iulie.
În prezent, bugete instituțiilor vizate sunt alocate în contul trezorerial al fondatorului (autoritățile publice locale de nivelul I, autoritățile publice locale de nivelul II și UTA Găgăuzia) și sunt executate de către fondator. Astfel, problemele administrative și educaționale care implică cheltuieli bugetare nu se soluționează direct și imediat de către conducerea acestor instituții.
„De fiecare dată, aceste instituții publice soluționează chestiunile administrative și educaționale, care implică cheltuieli bugetare, prin intermediul fondatorului (subdiviziunea responsabilă de buget și finanțele publice din cadrul Consiliului local, municipal sau Comitetul executiv al UTA Găgăuzia)”, menționează Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în nota de fundamentare a proiectului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Marți, 15 iulie, MEC anunțase lansarea consultările publice privind proiectul noii metodologii de finanțare a grădinițelor. Potrivit responsabililor de la minister, noua formulă ține cont de o serie de factori care influențează costurile de funcționare ale grădinițelor. Printre aceștia se numără: programul de activitate al instituției, gradele didactice ale personalului, suprafața încălzită, numărul de copii pe categorii de vârstă, precum și prezența copiilor cu cerințe educaționale speciale.
„Ne dorim să existe grădinițe în fiecare localitate. Rețeaua extinsă pe care o avem este un avantaj major al sistemului nostru și contribuie semnificativ la rezultatele școlare ale elevilor. (...) Identificăm grădinițele care au fost subfinanțate și le vom asigura bugete mai mari, astfel încât toate instituțiile să beneficieze de resurse comparabile. Unele grădinițe vor înregistra creșteri mai rapide ale bugetelor, în funcție de situația actuală”, a explicat recent ministrul Educației, Dan Perciun.
Conform Ministerului, în perioada 14–16 iulie sunt organizate întâlniri zonale online cu participarea reprezentanților consiliilor raionale, Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Ministerului Finanțelor, primarilor, contabililor, economiștilor și directorilor de grădinițe, pentru a discuta prevederile metodologiei propuse.
Eorturile de elaborare a formulei de finanțare pentru grădinițe datează din anul 2014, procesul propriu zis fiind inițiat acum doi ani. În anul curent, formula este pilotată în patru raioane.