Meteorologii au emis un nou cod galben. De această dată - de ploi puternice

Meteorologii au emis un nou cod galben. De această dată - de ploi puternice
Sursa foto: Getty Images

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou cod galben, de această dată - de ploi puternice. Avertismentul va intra în vigoare la miezul nopții și va fi valabil până marți, 27 mai, în toată țara.

În intervalul vizat, periodic, pe arii extinse vor cădea ploi puternice, (prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-45 l/m²).

Sinopticienii recomandă cetățenilor și autorităților să ia măsuri de precauție pentru prevenirea riscurilor asociate acumulărilor de apă.

Amintim că, în prezent, R. Moldova se află sub cod galben de instabilitate atmosferică. Acesta va acționa până la la sfârșitul zilei de astăzi, 25 mai. Pe arii extinse, predominant în nordul și vestul țării, vor cădea ploi puternice. Maximele vor oscila între +13…18°C, iar vântul va sufla din nord-vest cu o viteză de până la 37 kilometri pe oră.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă cetățenii să evite deplasările în aer liber în timpul furtunilor, mai ales în zonele deschise, sub arbori bătrâni sau în apropierea stâlpilor de electricitate.

În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor să se adăpostească de urgență într-o clădire sau într-o mașină care se află departe de firele electrice și copaci. Cei care se află în locuințe trebuie să închidă geamurile și ușile, pentru a preveni pătrunderea apei, dar și să deconecteze aparatele electrice.

Conducătorii auto sunt rugați să reducă viteza în trafic, să mărească distanța de deplasare și să evite frânările bruște. Totodată, aceștia sunt îndemnați să parcheze autovehiculele în zone sigure, departe de copaci, stâlpi sau alte obiecte care ar putea cădea.

Mai mult, populația este rugată să nu traverseze prin zonele inundate, chiar dacă adâncimea apei pare mică, iar în cazul observării cablurilor electrice căzute la pământ - să evite atingerea acestora.

Autoritățile publice locale și agenții economici care gestionează bazine acvatice sunt îndemnați să verifice starea barajelor, podurilor și căilor de evacuare a apei, în vederea evitării inundațiilor. Aceștia sunt rugați să supravegheze permanent nivelul apei, în special în perioada de vârf a precipitațiilor, și să nu permită acumularea apei peste cota maximă admisibilă.

În situații de risc, păstrați-vă calmul și apelați Serviciul de Urgență 112.