R. Moldova va primi circa 200 de mii de euro de la UE, după inundațiile devastatoare din septembrie 2024

R. Moldova va primi circa 200 de mii de euro de la UE, după inundațiile devastatoare din septembrie 2024
Sursa foto: Dorin Recean / Facebook

R. Moldova va primi aproximativ 200 de mii de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (UE) pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundațiile devastatoare din septembrie 2024. Despre acest lucru a anunțat, miercuri, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova.

„Astăzi, în Parlamentul European, a fost votat pentru alocarea a aproximativ 200.000 euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru a ajuta R. Moldova să repare pagubele cauzate de inundații și să sprijine comunitățile afectate. Acest ajutor arată că Moldova nu este singură – solidaritatea europeană înseamnă acțiune reală, atunci când oamenii au cea mai mare nevoie”, este anunțul postat de Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.  

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE), prin Fondul de Solidaritate al UE, Austria va primi 42,8 milioane euro, Cehia – 114 milioane euro, Polonia – 76 milioane euro, Slovacia – 2,1 milioane euro, iar Bosnia și Herțegovina – 45,7 milioane euro.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Parlamentul face încă un pas pozitiv în sprijinul cetățenilor aflați în nevoie. (...) Acum, Fondul poate ajuta la repararea infrastructurii, oferirea de adăpost și îmbunătățirea acțiunilor de prevenție. Pe măsură ce dezastrele naturale devin tot mai frecvente și severe, Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să ofere ajutor financiar rapid și eficient”, a declarat europarlamentarul Andrzej Halicki (PPE, Polonia), raportorul Parlamentului pe acest dosar.

În urma votului, 643 de eurodeputați s-au pronunțat în favoarea propunerii Comisiei Europene, 13 au votat împotrivă, iar 35 s-au abținut.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene este principalul mecanism de sprijin al UE în cazul dezastrelor majore. De la lansarea sa în 2002, FSUE a acordat peste 9,6 miliarde de euro pentru a răspunde la 136 de crize majore, dintre care 116 au fost dezastre naturale și 20 urgențe sanitare. Ajutoarele au fost distribuite în 24 de state membre ale UE, inclusiv Regatul Unit, și în patru țări candidate, printre care și R. Moldova.

Autoritățile, în alertă. Ciclonul care a făcut ravagii în sudul și centrul R. Moldova se îndreaptă spre nord
Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va rămâne activă pentru următoarele 72 de ore. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean în urma ședinței convocate la Centrul anticriză de la MAI, în contextul ploilor torențiale puternice înregistrate pe teritoriul R. Mold…

Ploile puternice din 14 și 15 septembrie au afectat semnificativ teritoriul R. Moldova, determinând creșterea nivelului apei în râuri și provocând inundarea mai multor zone rezidențiale, inclusiv locuințe și surse de apă.  

Cele mai afectate au fost gospodăriile din zonele de centru și sud, în localitățile de câmpie și zonele aflate la o latitudine joasă, unde apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane, generând dificultăți majore și riscuri pentru populație.

Inundațiile, un pericol pentru sănătate. Este posibilă poluarea apelor din fântâni în urma ploilor puternice
Circa 100 de fântâni din Cantemir, Leova și Hîncești au fost inundate în urma ploilor puternice din ultimele zile. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează populația despre riscurile pentru sănătate, în contextul inundațiilor din ultimele zile și recomandă respec…