Transportatorii au protestat în centrul capitalei. Precizările ministerului de resort și reacția Guvernului

Primul protest al transportatorilor, din cele trei anunțate anterior, a avut loc astăzi, la 11:00, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). La manifestație au participat zeci de șoferi de microbuze. Transportatorii au cerut aprobarea metodologiei de calcul a tarifelor pentru transportul de pasageri, precum și retragerea obligației privind adaptarea transportului pentru persoanele cu dizabilități. Comentând acțiunea, reprezentanții Guvernului declară că nu poate exista o majorare a tarifelor, fără respectarea unor standarde minime de calitate, siguranță și confort în beneficiul pasagerilor.
Protestul din PMAN a fost organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), care a anunțat că în total vor fi organizate trei proteste. Următoarele două manifestații vor avea loc în fața sediului misiunii UE în R. Moldova și în fața sediului Agenției Naționale Transport Auto (ANTA).
Transportatorii cer:
- Aprobarea imediată de către Guvern și publicarea Metodologiei de calcul a tarifelor pentru serviciile regulate de călători;
- Remiterea pentru o nouă elaborare a proiectului nr 1125/MIDR/2024 (referitor la sistemele e-bilet/e-gps);
- Retragerea scrisorilor ANTA prin care operatorii de transport au fost obligați să adapteze toate autovehiculele pentru transportul persoanelor cu dizabilități.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat, după ședința Guvernului din 9 iulie, că „nu poate exista o majorare a tarifelor pentru transportul public, fără respectarea unor standarde minime de calitate, siguranță și confort în beneficiul pasagerilor”.
„Transportatorii au solicitat astăzi la un protest din fața Guvernului majorarea prețului biletelor pentru pasageri, dar refuză să îmbunătățească condițiile de călătorie, să asigure transparența financiară și să implementeze cerințele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), care ar elimina plățile informale pentru autorizațiile de transport. (...) Mai întâi — transport sigur și calitativ, bilete vândute electronic și în mod transparent, mai multe rute pentru cetățeni. Abia apoi poate fi discutată metodologia de tarifare”, a spus Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a declarat Vodă.
La scurt timp după conferința de presă de la Guvern, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a venit cu o reacție față de preocupările exprimate de operatorii de transport. Instituția a explicat pe puncte care este situația în cazul celor trei probleme invocate de transportatori:
- Proiectul metodologiei de calcul a tarifelor pentru transportul rutier regulat de pasageri este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare.
- Digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS. Proiectul se află în faza consultărilor publice. Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare.
- În ceea ce privește cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă, urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate.
Săptămâna trecută, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a discutat cu transportatorii despre problemele invocate de aceștia. Bolea a spus că discuția a fost constructivă, fiind clarificate mai multe lucruri. Totuși, discuția nu a dus la anularea protestelor.
