
Atenție la nitrați! Specialiștii în siguranța alimentară ne învață cum să alegem fructele și legumele sănătoase
În această perioadă, fructele și legumele de sezon sunt la mare căutare în piețele din țară. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) lansează un apel la prudență și îndeamnă consumatorii să cumpere aceste produse doar din locuri special amenajate și, dacă este necesar, să solicite de la vânzător și un act de calitate.
ANSA precizează că pe parcursul anului 2025 urmează a fi prelevate 710 probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și 30 de probe pentru determinarea conținutului de nitrați în produsele vegetale.
Potrivit Regulamentului sanitar privind nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, în acest an, monitorizarea nitraților se concentrează pe: salată tip iceberg, spanac (proaspăt, conservat, congelat sau înghețat), rucola, salată proaspătă și preparate pe bază de cereale prelucrate pentru copii.
„Pepenii verzi, pepenii galbeni și sfecla roșie nu mai sunt verificați pentru conținutul de nitrați, deoarece au fost excluși din lista produselor cu limite maxime admisibile”, precizează ANSA.
La detectarea produselor cu un conținut de nitrați peste limitele admise, ANSA intervene imediat prin restricționarea sau interzicerea vânzării produselor neconforme, intensificarea controalelor la producătorul sau comerciantul în cauză și distrugerea produselor nesigure, cu posibilitatea utilizării lor în alte scopuri (ex: hrană pentru animale), dacă este cazul.
ANSA precizează că în anul 2025, nu s-au înregistrat produse cu depășiri ale conținutului de nitrați.
Pentru a vă bucura de gustul fructelor și legumelor consumate, specialiștii în siguranța alimentară vă recomandă:
- Alegeți surse de încredere! Cumpărați fructele și legumele doar din locuri special amenajate și înregistrate de către ANSA. Evitați achiziționarea produselor de la comercianții ambulanți de pe marginea traseelor;
- Verificați aspectul exterior! Asigurați-vă că fructele și legumele sunt curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, deteriorări cauzate de dăunători;
- Cereți actele de calitate: Solicitați comercianților documentele care confirmă siguranța produselor (rapoarte de încercări de laborator sau certificate de calitate);
- Spălați bine fructele și legumele! Spălați temeinic fructele și legumele cu apă rece înainte de consum;
Recomandări practice pentru a reduce nitrații în condiții de acasă:
- Păstrați la rece produsele vegetale! Mențineți legumele la rece înainte de consum. Temperaturile scăzute ajută la diminuarea conținutului de nitrați. Evitați să consumați pepeni verzi sau galbeni imediat după ce i-ați cumpărat, dacă sunt calzi – din cauza temperaturilor ridicate, pot avea un conținut mai mare de nitrați;
- Decojiți și curățați legumele înainte de consum. Reducerea cantității de nitrați poate fi obținută prin curățirea mecanică, decojirea și tocarea acelor părți ale legumelor sau fructelor, unde conținutul acestor substanțe este maxim. Simplul decojit poate reduce nitrații cu 15-20%;
- Țineți legumele frunzoase (salata) în apă rece timp de 1-1,5 ore înainte de consum – veți reduce nitrații cu 20-30%. Aceeași metodă funcționează și pentru cartofi, morcovi, sfeclă și varză (scădere cu 25-30%);
- Adaugați vitamina C: Un strop de lămâie (vitamina C) în apă poate ajuta la neutralizarea nitraților;
- Fierbeți legumele. Fierberea timp de 30-40 de minute, reduce semnificativ nitrații: până la 80% din cartofi, 70% din morcov și varză, și 40% din sfeclă. Nu uitați să aruncați apa în care au fiert legumele!
Dacă suspectați o toxiinfecție alimentară de la fructe și legume, cereți ajutor medical fără întârziere și depuneți o petiție la ANSA, care va fi investigată în detalii. Pentru orice sesizare apelați 022-511-511.